Salut i diversitat sexual i de gènere Salutació

35º Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre

 

Secretaria tècnica

Cristina Ribas Acedo
Passeig de l'Ebre, 24, Tortosa
Telèfon 977500393 (de dilluns a divendres de 10 a 14h)
Email: secretaria@academiaebre.cat

Per qüestions referents a les Jornades contecteu exclusivament amb la secretaria tècnica. No atendrem peticions que no usin aquesta via.

Salutació

Salut i diversitat sexual i de gènere

Fins fa poques dècades la diversitat sexual o de gènere es definia en l’àmbit mèdic com una malaltia psiquiàtrica. I com altres trastorns s’intentava “curar” amb medicaments o fins i tot sotmeten als pacients a electroshock.

La investigació científica i el pas dels anys s’han encarregat de desmentir aquelles creences i avui en dia la Medicina considera que les atraccions i actes sexuals entre persones del mateix gènere son variants del comportament sexual humà.

La visió tradicional d’un home masculí i d’una dona femenina i d’una sexualitat heterosexual orientada a la reproducció en el marc del matrimoni ha donat pas a un nou paradigma on la orientació sexual o el tipus de relacions que mantenim i la identitat de gènere no han de ser forçosament binaries ni excloents ni es limiten a un àmbit concret.

Malgrat aquesta major comprensió per part de la societat encara hi ha segments que estigmatitzen les relacions homosexuals i confonen a l’opinió pública afirmant que el que és “habitual” ha de ser forçosament el que s’ha d’acceptar com a “normal”.

Malgrat els esforços dels col·lectius LGTBIQ (lesbian-gay-trans-bi-intersexual-queer) per donar visibilitat i fer pedagogia sobre altres maneres de viure i entendre  la sexualitat, alguns dels seus membres continuen sent víctimes de discriminació i d’incomprensió per part dels heterosexuals.

El tracte degradant, la iniquitat, la discriminació o l’escarni social a la que son sotmesos, sovint desemboquen en un estat d’ansietat que originen depressió i malestar emocional  El rebuig social fa que en ocasions estes persones es vegin forçades a mantenir relacions sexuals clandestines el que comporta un major risc de contraure malalties.

Quan analitzem amb profunditat les patologies que es donen amb més freqüència entre el col·lectiu LGTBIQ observem que la majoria d’elles tenen la causa en la incomprensió i la estigmatització social

Els serveis sanitaris tampoc estan preparats per atendre satisfactòriament les demandes d’aquest col·lectiu. L’estudi “Lambda Legal’s landmark” realitzat a Nova York (EEUU) entre gairebé 5.000 persones del col·lectiu LGTBIQ conclou que el 73% dels transgèneres  i el 29% dels gais, lesbianes i bisexuals creien que la seva orientació sexual i de gènere va fer que el personal sanitari els tractes de manera diferent i un 52% dels transgènere i un 9% dels gais, lesbianes i afirmaven que en alguna ocasió se’ls havia negat atenció sanitària degut a la seva condició. Quan preguntem als professionals sanitaris gairebé un 75% reconeixen tenir dificultats a l’hora de relacionar-se amb aquest col·lectiu.


Davant aquest escenari l’Acadèmia de Ciències Mèdiques a les Terres de l’Ebre ha cregut oportú dedicar les 35 Jornades Mèdiques i de la la Salut a debatre amb profunditat aquestes qüestions. Creiem que és una oportunitat per millorar les competències professionals dels sanitaris i  avançar cap a una societat més justa, equitativa i tolerant.

 

Us esperem

Pere Genaró i Jornet

Comitè organitzador  35º Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre

Seu de la Jornada

Campus Terres de l'Ebre URV

Avinguda Remolins, 13-15. Tortosa, Tarragona

 

Acreditació

Jornades acreditades pel Consell Català de Formació Continuada de les Profesions Sanitàries. Expedient número: 09/024294-MD

Per dispossar del certificat d'assistència caldrà assistir, com a mínim, al 80% de les sessions. Hi haurà control de signatures.

Un cop verificada l'assistència podreu descarregar-vos el certificat amb signatura digital a través de la nostra web