Medi ambient i salut salutació

36es Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre

Salutació


Benvolgudes i benvolguts companys i companyes

Com cada any al mes de febrer,  l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Terres de l’Ebre  prepara les Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre enguany en la seva 36ena edició.

Durant dos dies professionals sanitaris i especialistes en salut pública debatirem sobre els efectes nocius per la salut de la contaminació ambiental. Aquest és un tema que en els darrers anys ha captat l’atenció de la comunitat científica. Nombroses investigacions alerten sobre l’elevada quantitat de productes químics que ingerim, respirem o apliquem sobre la nostra pell. Es tracta d’una exposició perllongada, mantinguda i inadvertida.

La major part de la població consumim carn de granges on es fa un ús indiscriminat d’antibiòtics i comprem fruita i vegetals que son tractats amb pesticides just abans de la seva comercialització. La majoria dels aliments s’empaqueten amb plàstics que contenen ftalats i fenols i és freqüent que els productes d’higiene personal continguin parabens. Ens vestim amb roba on trobem retardants de les flames com els bromats i ambientem les nostres cases amb olis rics en benzè.

La demanda d’aquests productes químics no ha parat de créixer. Al 1930 la seva producció era aproximadament d’un milió de tones anuals, avui en dia, la producció supera els 440 milions de tones anuals. Són més de 100.000 substàncies químiques de les quals menys d’un 10%  tenen estudis sobre seguretat humana. Substàncies que un cop abocades al medi ambient tenen un efecte devastador sobre l’ecosistema. 

Segons informe “Ríos hormonados” de l’entitat Ecologistes en acció, l’Ebre és el segon riu més contaminat d’Espanya i la presència de disruptors endocrins (productes químics amb efectes hormonals) és altament perjudicial per a la salut humana.

Davant aquest escenari des de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Terres de l’Ebre hem cregut oportú dedicar les 36 Jornades Mèdiques i de la la Salut a debatre amb profunditat la relació entre medi ambient i salut. 

Us proposem un programa dinàmic que combina les conferències magistrals amb taules rodones i comunicacions orals. També hem habilitat una sala on consultar els posters electrònics i gaudirem com cada any amb les presentacions dels treballs de recerca dels estudiants de batxillerat. 

La nostra intenció és fer una jornada sostenible, saludable i socialment responsable, i que sobre tot sigui profitosa, per això necessitem la vostra col·laboració, les vostres aportacions i les vostres experiències. 

Estarem encantats de saludar-vos i de gaudir de 2 dies plens de coneixements, retrobaments i bon ambient.

En nom de tota l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de les Terres de l’Ebre rebeu una forta abraçadaPere Genaró i Jornet                   

Comitè Organitzador 36 Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre. Medi ambient i salut

 

Pau Margalef Benaiges

Comitè Científic 36 Jornades Mèdiques i de la Salut de les Terres de l'Ebre. Medi ambient i salut